top of page
Writer's pictureArma Beslagic

Podivljala kuhinja: MIŠJAKINJA


MIŠJAKINJA

Eng. Chickweed, Starweed

Lat. Stellaria media


Polaritet: Ženski

Planet: Luna (Mjesec)

Element: Voda

Korespondencije: Zaštita, iscjeljenje, ljubav, pročišćenje, Lunarna magija

 

Ovoproljetni favorit naše kuhinje upravo je ova ljekovita i jestiva biljčica koja se kod nas smatra korovom i još nisam naišla na ljude iz sela koji je koriste u svojoj ishrani.

 

Mišjakinja je jednogodišnja biljka, koja raste grupama visine do 30-ak cm, voli vodu, a dosta vode zadržava i u svojim stabljikama, koje su baš kao male slamčice. Listići su jajoliki, široki, blago zašiljeni, rastu u paru i ima ih dosta. Cvjeta sitnim bijelim cvjetićima sa 5 duplih uskih latica, dakle deset. U isto vrijeme kada cvjeta izbacuje i sjeme i dosta brzo i intenzivno se širi. Ja sam svoju prvu mišjakinju pronašla u njivi, a poslije sam ih počela sretati pored ograda, pored štala i generalno na mjestima gdje možete sresti i broćiku. Baš kao i broćika (Gallium aparinum), i mišjakinja je pokretač i čistač limfe, čisti krv i jetru, a posebno se koristi za razna kožna stanja, obojenja, upale i iritacije, protiv svrbeža, za ujede insekata itd. U tu svrhu pripravlja se melem od mišjakinje, recept pronađite na dnu posta.



 Jestivi su njeni nadzemni dijelovi najbolje sirovi, jer tako zadržavaju najviše svojih ljekovitih svojstava. Obiluje vitaminom C, karotenom i mineralima: kalijem, željezom, kalcijem, cinkom i bakrom. Pored toga sadrži i dosta saponina, pa velike količine mogu izazvati mučninu kod osjetljivih crijeva.

 

Njen okus je blag i nakon nekog vremena počne podsjećati na okus kuhanog kukuruza. Idealan je dodatak svim proljetnim salatama. Od Mišjakinje se može pripremiti zeleni pesto uz dodatak maslinovog ulja, rendanog tvrdog sira, malo prženih suncokterovih sjemenki, sol i biber. Takav svježi pesto dodajte tjestenini, sendvičima ili krompir salati.

 

Kako nema intenzivan ukus i miris, a jestivi su i cvjetići mišjakinje, njome možete ukrasiti i svoje kolače, torte ili sladolede.

 

Extra: Ukoliko imate papagaja ili neku drugu pticu ponudite ju mišjakinjom. Čini se da im je to prava delikatesa... kako njen naziv na engleskom i glasi Chickweed.

 


Melem od mišjakinje

 

Da biste napravili bilo koji melem od ljekovitog bilja prije svega trebate napraviti uljni macerat, pa ga zatim umiješati sa istopljenim pčelinjim voskom i opcionalnim ostalim sastojcima.

Postoje dva načina na koji možete praviti ulje. Jedan je da teglu napunite biljem (nekada suhim, nekada svježim, ovisi o biljci), prelijete nekim baznim uljem (maslina, badem, ulje sjemenki grožđa...) i ostavite na sunčano mjesto 4-5 sedmica. Zatim dobro procijedite kroz gazu i čuvate na tamnom, hladnom mjestu.

 

Drugi način je mnogo brži, ali sa nešto manje ljekovitih svojstava. Tada svoju biljku zagrijavamo u ulju u posudi s duplim dnom. Ulje sa travama zagrijavamo nekoliko sati na najtišoj vatri, povremeno miješajući.

 

(Ova metoda je posebno zahvalna u slučaju nužde. Recimo kada djeca imaju temperaturu, mnogo je dobro izmasirati im stopala lavandinim uljem... ako ga nemate možete suhu lavandu potopiti u kokosovo ulje i na ovaj način brzo doći do korisnog preparata.

Masaža refleksnih tačaka prstića i stopala spušta temperaturu za čitav stepen. A djeci posebno prijaju i nježnost i mirisi... briga i njega. Ne znam šta tačno od svega toga pomaže, ali dok pali radimo sve.)

 

Eh... mišjakinja. Da biste napravili ulje od mišjakinje potrebno je prije svega sitno nasjeckati i prosušiti barem 24 sata, jer sadrži dosta vode. Dvije šake svježe biljke pretvore se u pola šake prosušene. Ovaj put bržom metodom od toliko mišjakinje i 50ml maslinovog ulja napravila sam macerat, pa ga procijedila i dobro stisnula kroz gazu. U posudu u kojoj se grijalo ulje stavite sada topiti 5gr pčelinjeg voska, pa kada se potpuno otopi umiješajte ulje i miješajte dok se smjesa ne izjednači. Ulijte u posudice za melem i ostavite hladiti. Posudice nemojte zatvarati, pokrivati, niti mućkati dok se melem potpuno ne ohladi.

 

Prije upotrebe na iritiranom mjestu probajte staviti malo na zdravu kožu zapešća, kako bi provjerili da se neće pojaviti neka alergijska reakcija.

 

Do neke nove travke...

Ostajte mi sretni i zeleni.     

       

Napomena: Ovaj blog je prvenstveno zabavnog karaktera. Za konzumiranje bilo koje biljke ili nekog biljnog pripravka, svakako se konsultujte sa svojim ljekarom, apotekarom ili travarom.

 

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page